ESIC MTS Mains 2022 Practice 20 Important General Awareness Questions With Answers

Download ESIC MTS Mains Admit Card 2022. ESIC MTS Mains 2022 Phase 2 on 5th June 2022. Practice 20 Important General Awareness Questions with Answers

ESIC MTS 2022 Phase 2 General Awareness Questions with Answers: Employees State Insurance Corporation (ESIC) will conduct the ESIC MTS Mains 2022 Phase-II on 5th June 2022 to fill up the 1948 Muti-Tasking Staff (MTS) vacancies on regular basis by direct recruitment in ESIC. Candidates shortlisted on the basis of their performance in Phase-I Preliminary Examination will appear for Phase-II Main Examination.

ESIC MTS Mains Admit Card 2022 Released

Candidates can now download EISC MTS Mains Admit Card 2022. The link to download ESIC MTS Mains Admit Card 2022 for Phase-II exam will be active from 25 May 2022 to 5 June 2022. Read more to know how to download ESIC MTS. Mains Admit Card 2022.

ESIC Recruitment 2022 Background

Employees State Insurance Corporation (ESIC) will conduct ESIC Recruitment 2022 exam to fill up 3882 Upper Division Clerk (UDC), Multi-Tasking Staff (MTS), and Stenographer vacancies on regular basis by direct recruitment in ESIC. Out of these, ESIC will fill 1769 vacancies of Upper Division Clerk (UDC), 1948 Multi-Tasking Staff (MTS), and 165 Stenographer on regular basis by direct recruitment in ESIC.

ESIC MTS 2022 Exam Pattern

In a two-stage selection process for ESIC MTS 2022, candidates will be asked questions from General Intelligence & Reasoning, General Awareness, Quantitative Aptitude and English Comprehension in Prelims and Mains.

Phase II: Main Examination

serial number

Test Name

number of questions

Max. scar

Duration

1

General Intelligence and Reasoning

50

50

2 hours

2

general awareness

50

50

3

Quantitative Aptitude

50

50

4

english comprehension

50

50

gross

200

200

Note: Marks obtained in Phase-II Main Examination will be considered for final selection. For every wrong answer, there will be negative marking of one-fourth of the marks assigned to that question. Except for the paper of English Comprehension, the medium of all the three papers- General Intelligence & Reasoning, General Awareness, Quantitative Aptitude will be available in Hindi and English.

ESIC MTS 2022 Calendar

planning

Date

Notification Issued Date

28th December 2021

Online Application Registration Start Date

15th January 2022

Online Application Registration Closing Date

15th February 2022

admit card release date

13 April 2022 to 7 May 2022

ESIC MTS 2022 Phase-I Exam

7 May 2022

ESIC MTS Prelims 2022 Phase-I Result

24 May 2022

ESIC MTS Mains 2022 Phase-II Exam

5 June 2022

ESIC MTS Mains 2022 Phase-2: Practice 20 Important General Awareness Questions with Answers

Q1. Telangana Foundation Day is celebrated on __________.

(1) June 22

(2) June 2

(3) June 12

(4) June 21

(5) June 30

Answer: June 2

Question 2. Name the Indian weightlifter who has won gold medal in 55 kg weight category at Singapore Weightlifting International 2022.

(1) Santoshi Matsa

(2) Poonam Yadav

(3) Swati Singh

(4) Mirabai Chanu

(5) none of the above

Answer: Mirabai Chanu

Q3. When is ‘Ayushman Bharat Day’ celebrated in India?

(1) May 30

(2) 30 April

(3) July 30

(4) October 30

(5) June 30

Answer: 30 April

Question 5. What does ‘S’ stand for in ISRO?

(1) star

(2) space

(3) Sun

(4) Satellite

(5) none of the above

Answer: Space

Question 6. Kolkata is situated on the bank of which river?

(1) Hooghly

(2) Ganga

(3) Yamuna

(4) Narmada

(5) Gomti

Answer: Hooghly

Question 7. Which is the world’s smallest continent?

(1) Australia

(2) Asia

(3) Antarctica

(4) Africa

(5) Europe

Answer: Australia

Question 8. Which is the oldest Veda in the world?

(1) Rigveda

(2) Sam Veda

(3) Atharvaveda

(4) Yajurveda

(5) All of the above

Answer: Rigveda

Question 9. When is Human Rights Day celebrated?

(1) December 10

(2) November 10

(3) October 10

(4) January 10

(5) March 10

Answer: 10th December

Question 10. Which Indian businessman owns Akasa Airlines?

(1) Rakesh Jhunjhunwala

(2) Mukesh Ambani

(3) Gautam Adani

(4) Shiv Nadri

(5) Savitri Jindal

Answer: Rakesh Jhunjhunwala

Question 11. Ranthambore National Park, a vast wildlife sanctuary, is located in

(1) Kerala

(2) Rajasthan

(3) Uttar Pradesh

(4) Himachal Pradesh

(5) none of the above

Answer: Rajasthan

Q12. What is the rank of India in global fish production?

(1) 8th

(2) 1

(3) Second

(4) 5th

(5) 9th

Answer: 2Ra

Question 13. World No Tobacco Day is observed every year on _______.

(1) May 30

(2) May 29

(3) May 31

(4) May 21

(5) none of the above

Answer: 31st May

Question14. Who among the following has become the first woman officer to join the Army Aviation Corps as a fighter aviator after successfully completing her training?

(1) Alka Mittal

(2) Harpreet Chandi

(3) Shantashree Pandit

(4) Madhabi Puri Buchu

(5) Abhilasha Baraki

Answer: Abhilasha Baraki

Question15. Which day has been recognized as World Environment Day?

(1) June 5

(2) 15 June

(3) June 25

(4) June 30

(5) none of the above

Answer: June 5

Q16. Name the book which has become the first Hindi novel to win the International Booker Prize 2022?

(1) Sand Tomb

(2) after the sun

(3) Mother’s book

(4) Cursed Bunny

(5) happy stories mostly

Answer: Sand Tomb by Gitanjali Shree

Question17. Who among the following has been sworn in as the new Lieutenant Governor of Delhi?

(1) Vinay Kumar Saxena

(2) Anil Baijli

(3) Pradeep Baijal

(4) Anil Goyal

(5) Vijay Goel

Answer: Vinay Kumar Saxena

Question18. Tedros Adhanom Ghebreyesus has been re-elected as the head of which institution?

(1) World Bank

(2) who

(3) UNICEF

(4) ILO

(5) adb

Answer: WHO

Question 19. India’s first ‘Amrit Sarovar’ is located in which of the following Indian state?

(1) Rajasthan

(2) Uttar Pradesh

(3) Kerala

(4) Gujarat

(5) Madhya Pradesh

Answer: Uttar Pradesh

Question 20. Who among the following Indian has been named by Time magazine in the World’s 100 Most Influential People of the World in the Leaders category for 2022?

(1) Khurram Parvez

(2) Ratan Tata

(3) Karuna Nandya

(4) Nita Ambani

(5) Priyanka Chopra

Answer: Khurram Parvez

ESIC MTS Mains 2022 Important Topics & Preparation Strategies

ESIC MTS Mains Admit Card 2022 Released

Candidates can now download EISC MTS Mains Admit Card 2022. The link to download ESIC MTS Mains Admit Card 2022 for Phase-II exam will be active from 25 May 2022 to 5 June 2022.

Steps to Download ESIC MTS Mains Admit Card 2022

step 1: Candidates have to visit the official website of ESIC or click on the direct download link given below.

step 2: click on Recruitment section at the top of the website,

step 3: Click on the flashing ticker ‘Click here to download Call Letter for Phase-II Main Examination for the post of MTS’.

step 4: A new window will open. Enter your Registration Number/Roll Number and Password/Date of Birth at the required places to download the call letter.

Step 5: Download ESIC MTS Mains Admit Card 2022 and take a printout to carry to the exam hall.

ESIC MTS Mains Admit Card 2022 Download Link

( डाउनलोड करे Govt Jobs App )

Download Our Android App  – Download Latest Govt Jobs App

SarkariResultsHindi.Com Home – Click here

Subscribe to Our YouTube, Instagram and Twitter – TwitterYoutube and Instagram.

Join Our Telegram Group for Instant Job and Study Information Daily Update

>>>Click Here<<<


Type and Ask Your Questions here OR Leave A Comment For Any Doubt And Query -

Leave a Reply



DISCLAIMER: SarkariResultsHindi.Com does not have any connection with the Government and it does not represent any Government entity. No claim is made about the accuracy or validity of the content on this site, or its suitability for any specific purpose whatsoever whether express or implied. Since all readers who access any information on this web site are doing so voluntarily, and of their own accord, any outcome (decision or claim) of such access. All the Readers please also check details on the Original website before taking any decision. Here we are not responsible for any Inadvertent Error that may have crept in the information being published in this Website and for any loss to anybody or anything caused by any Shortcoming, Defect or Inaccuracy of the Information on this Application.