Download Physics / Chemistry / Biology Papers PDF with Answers

RRB NTPC 2022 CBT-2 Memory Based General Science Questions: Download memory-based questions from General Science – General Awareness (GA), General Knowledge (GK) and Current Affairs sections that appeared in RRB NTPC CBT-II exam held in online mode in May 2022.

RRB NTPC 2022 CBT-2 Memory Based General Science Questions: RRB NTPC 2022 CBT-2 Phase-2 Exam will be conducted by Railway Recruitment Board from 12 noonth June to 17th June 2022 for Level 5, 3 & 2 Non-Technical Popular Category (NTPC) Graduate and Undergraduate Posts. In this article we are going to share important memory-based General Awareness (GA), General Science (GK) and Current Affairs questions as per the feedback received by the candidates appearing for RRB NTPC 2022 CBT-2 Phase-1 Exam . 9. Toth and 10th May 2022. Candidates are advised to definitely cover these questions to score high marks in the exam.

Let us have a look at the important questions being covered in RRB NTPC 2022 CBT-2 Exam:

RRB NTPC 2022 CBT-2 Memory Based General Science Questions With Answers

1. Which is the best conductor of electricity?

Answer: Silver – Silver is the best conducting metal in its pure form, followed by copper and gold.

Its electrons are free to move compared to other elements. This is related to its valency and crystal structure.

2. What do sodium and potassium do in the human body?

Answer: Potassium and sodium are electrolytes that help your body maintain fluid and blood volume.

3. Which of the following gas causes acid rain in the atmosphere?

Answer: Acid rain results when Sulfur Dioxide (SO.)2) and nitrogen oxides (NO .)x, are emitted into the atmosphere and carried by wind and air currents

4. What is the evaporation of water by the leaves of plants called?

Answer: Transpiration – The absorption of water up to the roots, the transport of water through plant tissues and the release of vapor by the leaves is called transpiration.

5. What is the SI unit of Coulomb?

Answer: Coulomb, the unit of electric charge in the meter-kilogram-second-ampere system, the basis of the SI system of physical units. It is abbreviated as C. Coulomb is defined as the amount of electricity transported by a current of one ampere in one second.

6. Which element has atomic number 30?

Answer: Zinc – Shown as Zn in the periodic table, zinc is a transition metal, grouped with cadmium and mercury. With a moderate atomic number 30, it has five stable isotopes of atomic weights from the dominant zinc 64 to zinc 70, plus an additional 25 radioisotopes.

7. Questions Related to Vitamins:

Answer: Vitamins are organic substances that are generally classified as fat-soluble or water-soluble. Fat-soluble vitamins (vitamin A, vitamin D, vitamin E and vitamin K) dissolve in fat and are stored in the body.

8. Acidic and Alkaline Control (Elements Used):

Answer: In chemistry, pH, historically referring to the “potential of hydrogen” (or “power of hydrogen”), is a scale used to specify the acidity or alkalinity of an aqueous solution. Acidic solutions (solutions with higher concentrations of H+ ions) are measured to have a lower pH value than basic or alkaline solutions.

9. Which hormone is present in cork cell?

Answer: Cork cells contain a waxy polymer called suberin (similar to cutin) which is quite resistant to water damage. The vascular cambium and cork cambium were a major evolutionary novelty.

10. Questions Related to the Periodic Table

Answer: The periodic table is an arrangement of all the elements known to man according to their increasing atomic number and periodic chemical properties.

11. Questions Related to Plant Hormones:

Answer: Plant hormones (also known as phytohormones) are organic substances that regulate the growth and development of plants. Plants produce a variety of hormones, including auxins, gibberellins (GA), abscisic acid (ABA), cytokinins (CK), salicylic acid (SA), ethylene (ET), jasmonates (JA), brassinosteroids (BR), and peptides. Huh. ,

12. Questions Related to Animal Kingdom:

Answer: Animals are eukaryotic, multicellular, species belonging to the Kingdom Animalia. Every animal has its own unique characteristics. They get their energy either by eating plants or other animals.

13. Launch of PSLV C52 :

Answer: Satish Dhawan Space Center – PSLV-C52 was launched from the first launch pad of the Satish Dhawan Space Center in Sriharikota, Andhra Pradesh, India. PSLV C52 rocket carried the primary payload, RISAT-1A, along with 2 other satellites. These will be INSPIREsat from IIST and INS-2TD technology demonstrator from ISRO.

14. Chemical Name of Vitamin C:

Answer: Ascorbic Acid , Ascorbic acid is the chemical term for vitamin C. The name is derived from ascorbic acid, a disease caused by a deficiency of vitamin C (meaning not) and scorbutus (scurvy).

15. Question related to ribosome:

Answer: The ribosome is an intracellular structure composed of both RNA and protein, and is the site of protein synthesis in the cell. The ribosome reads the messenger RNA (mRNA) sequence and translates that genetic code into a specified string of amino acids, which grow into long chains that fold to form proteins.

( डाउनलोड करे Govt Jobs App )

Download Our Android App  – Download Latest Govt Jobs App

SarkariResultsHindi.Com Home – Click here

Subscribe to Our YouTube, Instagram and Twitter – TwitterYoutube and Instagram.

Join Our Telegram Group for Instant Job and Study Information Daily Update

>>>Click Here<<<


Type and Ask Your Questions here OR Leave A Comment For Any Doubt And Query -

Leave a Reply



DISCLAIMER: SarkariResultsHindi.Com does not have any connection with the Government and it does not represent any Government entity. No claim is made about the accuracy or validity of the content on this site, or its suitability for any specific purpose whatsoever whether express or implied. Since all readers who access any information on this web site are doing so voluntarily, and of their own accord, any outcome (decision or claim) of such access. All the Readers please also check details on the Original website before taking any decision. Here we are not responsible for any Inadvertent Error that may have crept in the information being published in this Website and for any loss to anybody or anything caused by any Shortcoming, Defect or Inaccuracy of the Information on this Application.