Download General Awareness (GA) / GK / Current Affairs Exam Paper PDF with Answers

RRB NTPC 2022 CBT-2 Memory Based Questions (Download PDF): Get memory based questions from General Awareness (GA), GK and Current Affairs section that appeared in RRB NTPC 2022 CBT-2 exam held in online mode for Level 5, 3 & 2 posts.

RRB NTPC 2022 CBT-2 Memory Based Questions (Download PDF): RRB NTPC 2022 CBT-2 Exam for Level 5, 3 & 2 Undergraduate and Graduate Posts 12. being organized fromth from 17th June 2022 under Non-Technical Popular Categories (NTPC). In this article, we are going to share important memory-based General Awareness (GA), General Knowledge (GK), and Current Affairs questions as per the feedback received by the candidates who have appeared for RRB NTPC 2022 CBT-II stage. 2 exams. Candidates are advised to cover these questions definitely to score high marks in the exam.

Let us have a look at the important questions being covered in RRB NTPC 2022 CBT-2 Exam:

RRB NTPC 2022 CBT-2 GA/GK/Current Affairs Question – 12th June 2022

1. Article 76 of the Indian Constitution:

Answer: Article 76, 1950 of the Constitution of India acts as an advisor to the Attorney General for advising the government in legal matters. The Attorney General is appointed by the President of India, and he holds his office in accordance with the wishes of the President.

2. Article 98 of the Indian Constitution:

Answer: Article 98 of the Indian Constitution provides for the Secretariat of Parliament.

3. Capital of France:

Answer: Paris

4. What is PM Mitra Park Scheme?

Answer: PM MITRA scheme is inspired by the 5F vision – From Farm to Fiber to Factory to Fashion to Foreign. It aspires to fulfill the vision of building an self-reliant India and place India firmly on the global textile map.

5. Miss Universe 2021:

Answer: Harnaaz Kaur Sandhu

6. Who is the supreme leader of Indian Army?

Answer: The President of India is the Supreme Commander of the Indian Armed Forces.

7. Pink Revolution is related to:

Answer: Pink Revolution: The boom in the export and production of meat in India is the period of Pink Revolution. It marks the technological revolution in the poultry and meat processing sector.

8. Indian languages ​​are in which schedule of the constitution?

Answer: The official languages ​​of the Republic of India are listed in the Eighth Schedule of the Constitution of India.

9. How many High Courts are there in India?

Answer: There are 25 High Courts in India

10. How many parts are there in Akbarnama?

Answer: The Akbarnama is divided into three books: The first book deals with the ancestors of Akbar. The second recorded the events of Akbar’s reign. The third one is Ain-e-Akbari.

11. Which city of Karnataka was known as the City of Gold in the Maurya Dynasty?

Answer: Raichur is known as Gold City of Karnataka, Rice Bowl of Karnataka, Power Station of Karnataka and Cotton City of Karnataka.

12. Which Article gives the power to the Parliament to amend the Constitution?

Answer: Article 368 – The present position is that under Article 368 the Parliament can amend any part of the Constitution including the Fundamental Rights, but without affecting the ‘basic structure’ of the Constitution. However, the Supreme Court is yet to define or clarify what the ‘basic structure’ of the Constitution is.

13. Questions Related to Five Year Plan

14. Question related to high yielding varieties of seeds:

Answer: High yield variety (HYV) seeds were developed by scientists to improve food supply and reduce famine in developing countries. These HYV or ‘miracle’ seeds can produce ten times more crop than regular seeds on the same land.

15. Where is the mass of the object greater?

Answer: As we know that the weight of an object is equal to the mass times the acceleration of gravity, i.e. w = mg. Since the acceleration due to gravity is maximum at the poles and minimum at the equator, the weight of the object will be maximum at the poles.

16. Inventor of WWW

Answer: British scientist Tim Berners-Lee invented the World Wide Web (WWW) in 1989 while working at CERN.

17. When did Aurangzeb die?

Answer: 3 March 1707

18. Whose tomb is present in Sasaram?

Answer: Tomb of Sher Shah Suri – The tomb of Sher Shah Suri is in Sasaram city of Bihar state, India. The tomb was built in the memory of Sher Shah Suri, a Pathan emperor from Bihar who defeated the Mughal Empire and established the Suri Empire in northern India.

19. Which symbol is present in the 20 rupee currency note of India?

Answer: The new (Rs 20) denomination features the motif of Ellora Caves, depicting the cultural heritage of the country.

20. Questions Related to Running Marathon

21. Which was the dynasty of Harshavardhana?

Answer: Harshavardhana was born in 590 AD to King Prabhakarvardhana of Sthaneshwar (Thanesar, Haryana). He was related to Pushyabhuti also known as Vardhana dynasty. Harshavardhana was an Indian emperor who ruled the northern parts of India from AD 606 to AD 647, with his initial capital being Thaneshwar, present-day Haryana. After his accession, King Harshavardhana united the two kingdoms of Thanesar and Kannauj. He also shifted his capital from Thanesar to Kannauj.

22. Tarapur Nuclear Power Plant:

Answer: Tarapur Atomic Power Station is located in Tarapur, Palghar, India. It was the first commercial nuclear power station built in India.

23. In which continent is the Amazon rainforest?

Answer: South America – The Amazon rainforest, the large tropical rainforest occupying the drainage basin of the Amazon River and its tributaries in northern South America and covering an area of ​​2,300,000 square miles (6,000,000 sq km).

24. Name the acid found in lemon:

Answer: Citric acid (2-hydroxy-1,2,3-propanetricar-boxylic acid) is a weak tricarboxylic acid that is naturally concentrated in citrus fruits.

25. Questions Related to Corona Virus

26. Question related to Fahrenheit.

27. Newton’s Third Law of Motion:

Answer: Newton’s third law states that when two bodies interact, they exert forces on each other that are equal in magnitude and opposite in direction. The third law is also known as the law of action and reaction.

( डाउनलोड करे Govt Jobs App )

Download Our Android App  – Download Latest Govt Jobs App

SarkariResultsHindi.Com Home – Click here

Subscribe to Our YouTube, Instagram and Twitter – TwitterYoutube and Instagram.

Join Our Telegram Group for Instant Job and Study Information Daily Update

>>>Click Here<<<


Type and Ask Your Questions here OR Leave A Comment For Any Doubt And Query -

Leave a Reply



DISCLAIMER: SarkariResultsHindi.Com does not have any connection with the Government and it does not represent any Government entity. No claim is made about the accuracy or validity of the content on this site, or its suitability for any specific purpose whatsoever whether express or implied. Since all readers who access any information on this web site are doing so voluntarily, and of their own accord, any outcome (decision or claim) of such access. All the Readers please also check details on the Original website before taking any decision. Here we are not responsible for any Inadvertent Error that may have crept in the information being published in this Website and for any loss to anybody or anything caused by any Shortcoming, Defect or Inaccuracy of the Information on this Application.